Wednesday, October 31, 2018

Angažujmo se za bolji svet - francusko srpski strip album

Nakon nekoliko meseci, konačno je odštampan i album S’engager pour un monde meilleur: Angažujmo se za bolji svet, kao rezultat saradnje dve škole, koledža Alfred Mogen u Gradinjanu, Francuska, i Osnovne škole "Ivo Andrić" iz Niša.
Rezultat boravka u Francuskoj u januaru u Bordou, i učestvovanje na radionicama sa decom u februaru-martu 2018 godine u školama u Nišu.
Prvi deo izdanja,( verzija na srpskom) sadrži po jednu do dve table učenika iz koledža, na unapred pripremljene teme o ljudskim pravima, borbi protiv rasizma, ekspoloatacije dece, za prava žena...


U drugom delu izdanja mogu se videti i radovi dece iz Osnovne škole „Ivo Andrić“ u Nišu. Rad sa decom četiri odeljenja četvrtog razreda je nastavak ove avanture u stripu... Isti osećaj odgovornosti i nova otkrića i upoznavanja sa stripom.  Veliko je oduševljenje bilo za vredne saradnike, naročito kada su mogli da vide kako izgledaju originalne strane stripova, kako se konstruiše figura, i likovi u stripu, način pripovedanja. Ovaj uzrast je sigurno najotvoreniji za strip i vizuelne umetnosti, za maštovitost i nesputano stvaranje. Pored zadatih tema, deca često radila i svoje omiljene junake iz stripova ili stvorila potpuno nove heroje u akcionom stilu super-heroja. Puno zanimljivih radova koji su nastali na ovim radionicama i po kvalitetu zaslužuju sigurno da se nađu u jednom većem proširenom izdanju.
Posle dugo vremena, ovo je moj ponovni susret u radu sa decom, i sve je ovo dragoceno iskustvo. Pokazuje se uvek i iznova, da taj neposredni i spontani pristup, duhovit i šarmantan treba slediti u svakom stvaranju, i da ga ne  treba napuštati. Table koje su se postupno uobličavale su me dosta obradovale na kraju. Kada se pogleda taj pedantan pristup i posvećenost, sve ono što zapravo i jeste deo rada na stripu u velikoj meri, traži dosta uloženog truda i energije, pre svega ljubavi za to što se radi.










Ovo izdanje je realizovano u saradnji sa koledžom Alfred Mogen,Gradinjan( Francuska) :
Patrikom Bonfon, direktorom koledža ; Melani Lagard, profesorka književnosti ; Žeromom Lozegom, profesorom istorije geografije(nosilac projekta) ; Sandi Kodu, profesorkom likovnih umetnosti, Zohrom Luksi, profesorkom književnosti i Katarinom Promi, profesorkom dokumentaristom ;Takođe i sa školom ”Ivo Andrić “ u Nišu(Srbija) :Direktorkom Milicom Petković, učiteljicama Ivanom Naumović, Snežanom Muškić, Marinom Jovanović, Gordanom Stojković,  i Aleksandrom Arsić, profesorkom francuskog jezika(nosiocem projekta) za prevod i saradnju.

No comments:

  Dear friends, colleagues and associates, I wish you a happy new year 2023! Good health, cheerfulness, joy and love I wish to every...

Followers